terug

Andrea Stultiens: Intensive Care

Andrea Stultiens verloor een paar jaar geledenzeer onverwacht haar zus met partner door eenauto-ongeluk.
Als je als fotograaf zo’n vreselijke ervaringten deel valt, zou een aantal onder ons evenniet meer aan fotografie moeten denken. Maarsommigen lijken juist een versnelling hoger teschakelen en geven fotografie een functie in hetverwerkingsproces.
Documentair fotografe AndreaStultiens deed het laatste, en dat heeft ‘IntensiveCare’ opgeleverd. Een juweel van een boekje,waarin het verhaal van verlies en rouw wordt vertelddoor een collage van gevonden en zelf geschotenfoto’s, gedichten en opsommingen vanrelevant feitenmateriaal.
We kijken naar internetbeeldenvan een uit het ijs getakelde auto en naardoor Stultiens gefotografeerde beelden: in het ziekenhuis,op en rond de begraafplaats, en in de verlatenwoning waar het leven van de tweeslachtoffers nog nagalmt.
Ze richt zich sterk op deomgeving, maar af en toe zien we toch haar zus inbeeld. De stijl van fotografie die Stultiens hanteert,is vrij droog, maar in combinatie met de gedichtenvan Vrouwkje Tuinman en de andere foto’s en informatievallen haar foto’s precies op hun plaats.
Het geheel werkt hartverscheurend. De fotografeheeft ook bij eerdere projecten laten zien rakecombinaties te kunnen maken met werk van anderen.Zo maakt ze regelmatig een-tweetjes methistorisch fotomateriaal.
Dit prachtige autobiografischewerk kan in de kast naast het indrukwekkendeen ook autobiografische ‘Controle’ vanEmilie Hudig, die haar strijd tegen kanker vastlegde.
Bestellen
Tekst: Vrouwkje Tuinman, Andrea Stultiens
d’jonge Hond, 18,5 x 25 cm, 96 blz., paperback
Nederlands- en Engelstalig
ISBN 978-90-89101-72-3