terug

Amerika in fotoboeken

EdK-20131111-1001376In de gespecialiseerde fotoboekwinkel die Edie Peters onder de naam Photoq bookstore in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is begonnen worden ook regelmatig gespreksavonden georganiseerd waar één of meer fotografen over hun werk, in de regel in boekvorm gepubliceerd, vertellen en ondervraagd worden door Edie zelf of door de aanwezige gasten.
Maandagavond 11 november waren de Amerikaanse fotograaf Brian Ulrich en Reinier Gerritsen te gast. Brian Ullrich vertelde over zijn project rond de koopplicht of -woede als reactie op de terreur van 9/11. Eerst het massale kopen, al de foto’s in de winkels zijn gemaakt zonder toestemming, noch de mensen op de foto, noch de beheerders van de winkel zijn om toestemming gevraagd, en Brian moest dan ook met enige regelmaat naar de volgende winkel als hij werd weggestuurd. Van de mensen op de foto’s weet hij dus niet wie ze zijn, maar er zijn ook geen klachten gekomen. De tweede golf van de koopwoede vond plaats in de tweede hands winkels, de spullen waren immers nog lang niet versleten als er al weer wat nieuws gekocht moest worden. De daarop volgende fase is dan de crisis, gesloten winkels, soms heeft Brian dezelfde winkels gefotografeerd als in de eerste fase. Het boek heet “Is this place great or what?”. Een tweede project onder de titel „Close out” met gevonden foto’s en objecten uit het commerciële verleden van de VS sluit mooi aan op dit eerdere werk. In verlaten winkelcentra liggen hele archieven, bijvoorbeeld Polaroids van mensen die de toegang geweigerd werd. Daarnaast worden archieven van persburo’s per negatief verkocht, dat samen levert een beeld van de ondergang. Overigens blijkt dat Brian zijn geld op een heel herkenbare manier bij elkaar sprokkelt. Zo nu en dan een beurs, de verkoop van afdrukken, en verder ander werk ernaast, hij geeft les.
Reinier Gerritsen heeft met zijn boek Wallstreet Stop de crisis op een heel andere manier in beeld gebracht. In de metrostations rond Wall street komen twee groepen mensen elkaar tegen, de bankiers en de reizigers van van de Bronx naar Manhattan reizen. De snel na elkaar genomen foto’s worden gemonteerd tot een beeld dat de verschillende mensen samen brengt. Inmiddels werkt Reinier aan een volgend project, ook gefotografeerd in de metro in New York, onder de titel “het laatste boek”. Hij is daaraan begonnen omdat hij op zijn foto’s zag hoe in enkele jaren het aantal boeken lezers in de metro snel afnam. Er is een afspraak met de uitgeverij Aperture voor een boek. Maar ook daar is het allemaal niet meer zo eenvoudig en Reinier is met crowdfunding begonnen om de gevraagde bijdrage van de fotograaf aan het uitbrengen van het boek bij elkaar te krijgen.


Bekijk ook deze items