terug

Alixandra Fazzina: A Million Shillings – Escape from Somalia

Niet alleen ter zee, maar ook ter land is Somalië ten prooi gevallen aan de piraterij. Je kunt in Mogadishu buiten de voordeur een roversbende tegenkomen. Het gevaarlijke leefklimaat brengt velen ertoe naar het noorden te reizen en daar de oversteek naar Jemen te maken. Bij de oversteek begint voor velen de ellende pas echt.
Hier komt oorlogsfotografe Fazzina om de hoek. Zij maakte een uitgebreide reportage over de bootvluchtelingen aldaar. Ze bezocht daarvoor twee steden die als uitvalsbasis dienen: Bossaso en Djibouti, evenals de Somalische en Jemenitische kust. Daar schoot ze een nietsontziende serie foto’s waarin de arme vluchtelingen worden geportretteerd. We zien ze vertrekken, arriveren of als lijk aanspoelen. Vrijwel alle foto’s zijn voorzien van uitgebreide bijschriften die de achtergrondinformatie bieden die het verhaal af maakt.
A Million Shillings staat voor het bedrag dat mensen voor de oversteek betalen: ongeveer 50 dollar. Dat blijkt voor de meesten nauwelijks op te hoesten. Ondanks de kleurenbeelden is dit een reportage die op de leest van de geëngageerde fotografie uit de jaren ’70 is geschoeid. Al is het grofkorrelig zwart-wit vervangen door kleur. Informatieve foto’s, een grote nadruk op onrecht met een stem om daar verandering in te brengen.
Dit is een lang project geweest, Fazzina werkte eraan gedurende 2007 en 2008. Het behoort daarmee tot het soort documentaires dat door de omvang bijna onbetaalbaar is en daardoor dreigt uit te sterven.
Bestellen
Trolleybooks, 16,5 x 22,5 cm, 368 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN 9781904563846