terug

AKVIS plug-ins: Hulp bij Photoshop

Rondom Photoshop bestaat een hele industrie van bedrijven die uitbreidingen voor Photoshop verkopen. Akvis biedt een behoorlijk aantal plug-ins, van technisch praktisch tot ‘artistiek’. Ik heb er twee ter bespreking: Vergroten en Maskeren, waarvan ik er overigens een niet als plug-in, maar als los staand programma heb geïnstalleerd.
Het schijnt nog steeds voor te komen dat een bestand niet groot genoeg is voor het gebruiksdoel waarvoor het bestemd is, bijvoorbeeld een foto van 20 meter. En dan zijn er afnemers die gewoon roepen dat het een 300dpi-bestand moet zijn. Naast monteren kun je natuurlijk ook roepen dat je de rekenmachine er gewoon pixels bij laat rekenen en dat is precies wat Magnifier van Akvis heel aardig doet.
Wat ik wel heel mooi vind, is de keuze die je krijgt bij het bepalen van de zichtbaarheid van een verschijnsel dat zich bij veel vergrotingsprogramma’s voordoet. Er wordt bij de analyse van een foto gezocht naar lijnen en die worden dan scherp gehouden in het grote bestand. Veel van die lijnen zijn eigenlijk geen echte lijnen, en het resultaat is dan dat het eindresultaat zijn fotografisch karakter verliest. Maar binnen Akvis Magnifier kun je die instelling bijsturen, waardoor die ‘neplijnen’ niet zichtbaar worden.

Een andere tijdrovende bezigheid is het vrijstaand maken van een deel van de foto door een masker of een selectie. Soms heb je van die foto’s waarbij je denkt: dat verschil is toch glashelder? En dan nog lukt de automatische afscheiding niet. Akvis Smartmask kent diverse werkwijzen om het vinden van de rand gemakkelijker te maken. Een snelle manier is een lijst kleuren aan te wijzen die bij het ‘behouden’ hoort, en een lijst die je juist kwijt wilt. Als je die goed hebt gemaakt, kun je vervolgens het deel van de foto dat je kwijt wilt gewoon wegpoetsen. Allerlei verfijningen in de instellingen maken de overgangen mooier of slordiger. De plug-in werkt overigens op een laag en levert het resultaat af als transparantie in de laag.
Methoden waarbij je met behulp van een lijn aangeeft wat er moet blijven en wat er weg moet, zijn ook als keuze aanwezig. Daarbij kun je voor de overgang aangeven waar heel nauwkeurig moet worden gezocht; dat kost wel flink wat rekentijd. Het is een gebruik van Photoshop en foto’s waar ik zelf niet veel mee op heb, maar het is wel een veelgebruikte optie en wanneer je wel veel met dit bijltje hakt, is deze plug-in ongetwijfeld een mogelijkheid om te onderzoeken.

Tags: Adobe

Bekijk ook deze items