terug

Akvis Charcoal

Vroeger was het duidelijk, je fotografeerde of je tekende. Maar sinds je dat allebei digitaal kunt doen wordt de grens minder duidelijk.

De bron en een resultaat
De bron en een resultaat

Een digitale foto als bron, en dan een flinke filter aanpassing, dan ben je de grens wel over denk ik. Dat is niet erg en kan heel nuttig zijn. Photoshop heeft een krijt en houtskool filter, dat kun je heel aardig inzetten wanneer een foto als illustratie veel groter gebruikt moet worden dan eigenlijk kan. Zo’n filter voegt namelijk een eigen structuur toe, en daarmee de illusie van scherpte. Vind je het leuk of nuttig om zo met je foto’s om te gaan, maar vind je het filter on Photoshop wat te beperkt in mogelijkheden, dan is er Akvis Charcoal.

Akvis

instellingen om uit te proberen.
instellingen om uit te proberen.

Akvis is een bedrijf dat een flink aantal gespecialiseerde programma’s maakt waarmee je je foto’s kunt aanpassen en bewerken. Charcoal is heel gespecialiseerd, het enige dat het programma kan is een foto, RAW, TIFF, JPEG, omzetten in een krijt en houtskool schets. Als gebruiker krijg je daar wel heel wat keuzes tot je beschikking om het resultaat aan te passen. Drie kleuren het papier, het krijt en de houtskool, kun je kiezen. Drie tinten grijs als je traditioneel bezig gaat, maar andere kleuren kunnen ook. Daarnaast is er een aantal instellingen waarvan de naam wel iets duidelijk maakt van hun betekenis, maar die je toch het beste gewoon kunt gaan proberen. Omdat zo’n omzetting wat tijd kost maakt het programma gebruik van een klein stukje van de foto dat als voorbeeld wordt uitgerekend, je kunt zelf kiezen welk stukje overigens. Dan is er nog de keuze voor de achtergrond, het canvas. Daarvan kan de grofheid van de structuur plus wat lichteffecten er in gekozen worden. Vervolgens moet het resultaat berekend worden, wat enkele seconden duurt op een snelle computer. Heel leuk is dat er een reeksje tussen stappen wordt gemaakt waar je later uit kunt kiezen. Je kunt ook zelf op een bepaald moment zo’n tussenstap laten bewaren.

Liefhebbers

Het programma werkt naar behoren, ik had wat problemen met de kleurkiezer en de interface is wat vreemd op een Apple computer omdat het kennelijk niet in een klassieke Apple ontwikkel omgeving geschreven is. Je moet de beveiliging van de computer ook opdragen het programma toch te gaan draaien overigens, maar dat levert vervolgens geen problemen meer. Er is een 10-daagse probeer periode beschikbaar, wordt je liefhebber, dan moet je het kopen.
Download en meer informatie: www.akvis.com/en/charcoal/index.php
 
 
 

Een stukje van een resultaat.
Een stukje van een resultaat.