In het voorjaar van 2011 prikkelt het FoMu meer dan enkel ‘the eye’: drie fotografen benaderen ‘food’ op een totaal andere manier.
Tony Le Duc (B) heeft onze manier van kijken op gastronomie duchtig veranderd door zijn innovatieve foto’s in kookboeken en culinaire magazines. Het FoMu toont zijn omvangrijk oeuvre van maar liefst 25 jaar Food Photography. Om het draagvlak van zijn fotografie te ondersteunen, brengt het FoMu een historisch overzicht van het geïllustreerde kookboek.
De Russische kunstenaar Dimitri Tsykalov, die in Parijs woont en werkt, creëert vanitassymbolen uit overrijp fruit en geeft zo een eigentijdse, fotografische interpretatie aan het stilleven. Een zelfde, maar meer doorgedreven visie over vergankelijkheid is ook aanwezig in zijn ‘Meat’-reeks.
Valérie Belin (F) bouwde een stevig repertoire op met haar reeksen. Alle onderwerpen worden op uniforme manier in beeld gebracht: erg gedetailleerd, in hun totaliteit, met een dramatische belichting voor een monochrome achtergrond. De objecten worden zo gefotografeerd dat ze hun status als ‘ding’ lijken te verliezen.
Eenvoud wordt complexiteit. De expositie toont hoe Belin die transformatie verbluffend in beeld brengt bij bijvoorbeeld een fruitmand of chipszakje.
FotoMuseum Provincie Antwerpen
Waalsekaai 7
2000 Antwerpen
Locatie: Antwerpen (B)