SYMPOSIUM SHOOTING RANGE – OVER DE ROL VAN BEELDEN IN ACTUELE CONFLICTEN
Op donderdag 6 november organiseert het FoMu i.s.m. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Scherptediepte een symposium bij de tentoonstelling Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?.
De tentoonstelling onderzoekt de rol van fotografie en film tijdens WOI. Hoe werden de moderne visuele media als propagandamiddel ingezet? Hoe werd het conflict zichtbaar gemaakt en wat bleef buiten beeld?
Ook vandaag blijven vragen over de oorlog van beelden relevant. Tijdens het symposium debatteren mediafilosofen, kunstenaars, fotografen en historici over het gebruik van hedendaagse beelden in conflictgebieden.
Met: Paul Lowe, Rudi Vranckx, Bart Verschaffel, Katarzyna Ruchel-Stockmans, filmscreening War at a distance (Harun Farocki, 2003), Pieter Van Ostaeyen en Inge Henneman.
PROGRAMMA
9.30 -10 uur: ONTHAAL
Registratie en ontvangst met koffie en thee.
10 – 10.15 uur: INGE HENNEMAN – INTRODUCTIE
Inge Henneman is co-curator van de tentoonstelling Shooting Range: Fotografie in de vuurlinie? Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en actualiteit van het fotografische beeld. Momenteel werkt ze als docent fotogeschiedenis en historisch onderzoek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
VOORMIDDAG: HET GEBRUIK VAN GRUWELBEELDEN ALS WAPEN EN GETUIGENIS
10.15 – 11 uur : BART VERSCHAFFEL – VERSCHRIKKELIJKE BEELDEN. OVER DE VOORSTELLING VAN HET ERGSTE
Filosoof Bart Verschaffel is als hoogleraar verbonden aan de UGent. Hij doceert architectuurtheorie en -kritiek, en publiceert voornamelijk op het gebied van cultuurfilosofie, architectuur- en kunsttheorie, en esthetica. Hij geeft een kunst- en media filosofische reflectie over de omgang met brutale beelden van conflicten.
11 – 11.45 uur : PIETER VAN OSTAEYEN – BEELPROPAGANDA VAN DE RADICALE JIHAD
Pieter Van Ostaeyen is historicus, arabist en islamoloog. Hij volgt de oorlog, de Belgische strijders en de jihadistische groeperingen in Syrië op sinds 2012, o.a. in een blog die zelfs door de staatsveiligheid nauwlettend wordt gevolgd. Hoe gebruikt de radicale islam de sociale media? Hij analyseert de beeldpropaganda van IS en de contrapropaganda van de Verenigde Staten.
11.45 – 12 uur: PAUZE
12 – 12.45 uur: RUDI VRANCKX – HET GEZICHT VAN DE OORLOG
Rudi Vranckx, historicus in de hedendaagse geschiedenis, is bekend van zijn reportages op Canvas en actuele oorlogsverslaggeving op Eén. Hij vertelt over zijn ervaringen als oorlogsjournalist en documentairemaker in het Midden-Oosten, Irak en Syrië.
12.45 – 13 uur: PANELGESPREK MET BART VERSCHAFFEL, PIETER VAN OSTAEYEN en RUDI VRANCKX
13 -14.15 uur: LUNCHPAUZE
Mogelijkheid om expo Shooting Range te bezoeken.
NAMIDDAG: OORLOGSFILM EN -FOTOGRAFIE
14.15 -14.35 uur: KATARZYNA RUCHEL-STOCKMANS – INLEIDING FILMSCREENING HARUN FAROCKI
Katarzyna Ruchel-Stockmans is gespecialiseerd in de geschiedenis van de fotografie en de theorie van de time-based arts. Ze doceert fotogeschiedenis en actuele kunst aan de VUB Brussel. Ruchel-Stockmans situeert de experimentele documentaire cinema van Harun Farocki.
14.35 – 15.35 uur: FILMSCREENING HARUN FAROCKI – ERKENNEN UND VERFOLGEN
Taal: Duits met Engelse ondertitels
In 1991 overspoelen beelden van de Golfoorlog de internationale media. Het is visueel onmogelijk onderscheid te maken tussen de echte foto’s en degenen die bewerkt zijn met de computer. Het beeld is niet langer enkel een getuigenis, maar ook een onmisbare schakel in een proces van productie en vernietiging. Dit is het centrale uitgangspunt van Erkennen und Verfolgen. Met behulp van archiefmateriaal en originele stukken wil Farocki de relatie tussen de militaire strategie en de industriële productie definiëren. Hij bekijkt hoe de technologie van de oorlog toepassingen vindt in het dagelijks leven.
15.35 – 15.50 uur: PAUZE
15.50 – 16.50 uur: PAUL LOWE – THE FORENSIC TURN
Taal: Engels
Paul Lowe presenteert zijn fotoboek ‘Bosnia’. Hij spreekt over ‘the forensic turn’ in recente oorlogsfotografie, of hoe foto’s het juridische bewijs leveren van oorlogsmisdaden. Fotograaf Paul Lowe leidt de opleiding fotojournalistiek en documentairefotografie aan de University of the Arts London. Lowe onderzoekt de relatie tussen fotografie en conflict waar misbruik van mensenrechten en genocides centraal staan.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: donderdag 6 november 2014, van 9.30 tot 17 uur.
Waar: FoMu, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Prijs: € 20 | € 10 (-26j) | gratis voor FoMu Friends +, FoMu Academy, leden Scherptediepte
Prijs inclusief toegangsticket museum en exclusief lunch.
Reserveren: Doe je via dit reservatieformulier.
Heb je nog vragen dan kun je mailen naar reservatie@fomu.be of bellen naar + 32 (0)3 242 93 20.
Locatie: FotoMuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen België