Van 21 januari tot en met 23 maart 2015 is de expositie “De Havenstraat, één van de laatste rafelranden van Amsterdam”van fotograaf Michael Floor te zien in café De Engelbewaarder te Amsterdam
“Vroeger kon je een fotograaf nog gewoon voor zijn bek rossen” , mijmerde hij, terwijl hij rustig achterover leunde in de stoel voor zijn loods en nog eens een slok van zijn bier nam. “Nu zijn er te veel fotografen, iedereen loopt tegenwoordig rond met een camera”, vervolgde hij met enige weemoed.
Zo maar een ontmoeting in de Havenstraat, één van de laatste rafelranden van Amsterdam in Zuid. Binnenkort zal het verdwijnen om plaats te maken voor reguliere appartementencomplexen. Het is een ontwikkeling zoals je die niet alleen in Amsterdam ziet; het proces is universeel en voltrekt zich over de hele wereld. Het zijn de rauwe plekken zonder monumentale allure die de golven van vooruitgang in stedelijke gebieden vaak niet overleven. Eens lagen ze aan de randen van de steden. Daarna werden ze ingekapseld door nieuwe wijken om vervolgens te worden opgeslokt. En dat is jammer, want het zijn vaak de rafelranden die een stad karakter geven. Ze vertegenwoordigen de aantrekkingskracht die een stad op veel mensen heeft: je kunt er je eigen gang gaan en je onttrekken aan veel geschreven – en vooral veel ongeschreven – regels.
Het afgelopen jaar heeft documentair fotograaf Michael Floor, een buurtgenoot, gewerkt aan een fotoserie rond de Havenstraat. Het is een gebied dat zich op het eerste gezicht moeilijk laat peilen. Er staan veel kale loodsen waarvan de deuren vaak dicht zijn. Geen hippe koffietenten, maar een terrein van hobbyisten en kleine bedrijfjes, van dromers en rouwdouwers. Hier vind je de vliegtuigbouwer zonder vliegbrevet en de voorzitter van de ludieke ambassade van Mars. En om de hoek de grijze sjacheraar met zijn sterke verhalen. Of Theo, de man die na tientallen jaren klussen opgebaard lag in zijn loods aan de Havenstraat.
Michael Floor (1974) is opgeleid aan de Fotoacademie in Amsterdam. Voor zijn project De Havenstraat ontving hij een subsidie uit het Fonds Tijdelijke Kunstprojecten van de het stadsdeel Amsterdam-Zuid.
Locatie: Café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, 1011 JZ Amsterdam