Peter Martens (1937 – 1992), een van de grondleggers van de sociale fotografie in Nederland, liet misschien wel het meest onverschrokken fotografische oeuvre van de afgelopen eeuw na. Tot vlak voor zijn overlijden werkte hij aan de samenstelling van twee fotoboeken die het beste van zijn werk zouden laten zien: American Testimony en Few Loving Voices. Nu, precies twintig jaar na zijn dood, verschijnen deze boeken eindelijk. Ter gelegenheid daarvan toont Galerie Weesperzijde van 19 mei t/m 10 juni a.s. een selectie van foto’s uit de door Martens samengestelde boeken. Zijn werk blijkt nog altijd even schokkend actueel.
De tentoonstelling Mensen van Martens wordt op zaterdag 19 mei om 16.30 uur geopend door Sander Veeneman, veelvuldig gekroond fotograaf en filmer, bewonderaar van Peter Martens en initiatiefnemer van First8, een visueel project tegen de armoede in de wereld. Aansluitend ontvangt hij het eerste exemplaar van Few Loving Voices uit handen van Anna Martens, de jongste dochter van Peter Martens. Zij heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de totstandkoming van dit eerbetoon aan haar vader.
Het werk van Peter Martens neemt binnen de Nederlandse fotografie een unieke plaats in. In 1969 werd hij als eerste fotograaf in Nederland toegelaten tot de Beeldende Kunst Regeling (BKR). Dit was niet alleen een erkenning voor zijn eigen werk maar ook voor het medium fotografie als beeldende kunst. Als een van de weinige Nederlandse fotografen was Martens enkele jaren nominée van Magnum en in 1977 en 1979 won hij verschillende prijzen bij World Press Photo. In 1984 werd hij bekroond met de Capi-Lux Alblas Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 1988 riep de Stichting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar.
De expositie is van 20 mei t|m 10 juni, woensdag t|m zondag van 12.00 – 19.00 uur (2e Pinksterdag ook open), Weesperzijde 94, 1091 EK Amsterdam, www.weesperzijde.nl.
Locatie: Weesperzijde