APM Terminals Maasvlakte II en het Nederlands Fotomuseum presenteren van 1 tot en met 30 november 2014 de tentoonstelling Concrete Wilderness van de Nederlandse fotograaf Marie-José Jongerius. De foto’s zijn op groot formaat te zien in de indrukwekkende hal van De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland, ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.
In opdracht van APM Terminals volgde Marie-José Jongerius met haar camera de bouw van een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Deze fotografie opdracht is een vervolg op Lunar Landscapes, dat in 2012 in het Nederlands Fotomuseum was te zien. Voor dit project richtte zij haar groot-formaat camera op het nieuwe landschap bij nacht. Stap voor stap en uiterst gedetailleerd legde zij vast wat in het schaarse (kunst)licht zichtbaar werd. Haar fotografie symboliseert daarmee de stappen in een denkproces, niet alleen over wat dit nieuwe land zou kunnen zijn maar ook over welke beelden ons houvast zouden kunnen bieden om de onmogelijke genius loci van deze zandvlakte te kunnen verstaan.
In Concrete Wilderness legt Jongerius stap voor stap de indrukwekkende contouren vast van de bouw van de eerste emissievrije containerterminal ter wereld. Het land is aangelegd, de eerste fundamenten verrijzen en snel daarna gaat het in verticale richting omhoog. Vergelijkbaar met haar aanpak van Lunar Landscapes maakte zij de opnamen ’s nachts met een groot formaat camera. Wederom ontstaan groot-formaat fotografische beelden met een raadselachtige schoonheid die aanleiding geven tot een overweldigende beleving van een door de mens geschapen omgeving. Dit keer niet onder de titel Lunar Landscapes, maar onder de veelzeggende titel Concrete Wilderness.
Korte biografie
Marie-José Jongerius (De Bilt, 1970) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde in 2000 haar Master fotografie aan de AKV/st.Joost-Avans Hogeschool in Breda. Ze werkte met Dana Lixenberg in New York en exposeerde in onder meer de ADC Gallery in New York en het Riverside Museum in Los Angeles. Naast autonoom werk maakt zij foto’s in opdracht voor New York Times Magazine, ELLE en Vogue.
Maasvlakte 2
In de Noordzee, ten westen van de haven van Rotterdam, verrees vanaf najaar 2008 nieuw land uit het zilte water. Enerzijds was dat een logische stap in de uitbreiding van de haven: een groot infrastructuurproject. Anderzijds was het een echt Nederlands fenomeen: land winnen op het water. Zo gezien past de aanleg van Maasvlakte 2 in de lange worsteling met het water, van droogmakingen als die van Leeghwater en de IJsselmeerpolders tot de Deltawerken. Op de Maasvlakte 2 rijzen nu de nieuwste generatie terminals waar nieuw werk, robotica, logistieke activiteiten, duurzaamheid en veiligheid naar een geheel nieuw niveau getild worden.. En een project met een historische en culturele dimensie. Zo’n project vraagt erom op de voet gevolgd te worden door beeldend kunstenaars. Zij observeren, analyseren en interpreteren de ontwikkelingen aan deze nieuw
Bij de tentoonstelling verschijnt een full color fotoboek ontworpen door Hans Gremmen met een essay van Frits Gierstberg, curator Nederlands Fotomuseum.
Openingstijden MA.T/M Z0. 8.OO – 23.00 UUR | GRATIS TOEGANG
Locatie: De Rotterdam, De Rotterdam, Wilhelminakade 137, 3072 AR Rotterdam