De Asmat (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) is een grotendeels ondoordringbaar mangrove-moeras, in oppervlak vergelijkbaar met Nederland. Hier leeft de oorspronkelijke bevolking, ver van de bewoonde wereld. Beeldend kunstenaar Roy Villevoye en fotograaf Koos Breukel bezochten samen eind 2011 de kleine nederzetting Tí. Het dorpje ligt aan de bovenloop van de Unir-rivier in de noordwestelijke Asmat. Tí is bereikbaar door per motorprauw drie dagen stroomopwaarts te varen vanaf de centrale kleine zeehaven-nederzetting Agats. De mensen in Tí leven al generaties in volledig isolement in het regenwoud. De laatste jaren stimuleert Indonesië de ontginning van het gebied maar Tí lijkt voorlopig onaangetast te blijven door deze economische veranderingen.
Breukel en Villevoye portretteerden alle honderdtwintig inwoners van Tí. Zij maakten deze portretten ieder van uit hun eigen ervaring, zienswijze en achtergrond, in simultane sessies met de dorpsbewoners. Breukel richtte een mobiele fotostudio in en Villevoye fotografeerde de inwoners buiten. De foto’s werden ter plekke geprint en meteen meegegeven. Doordat beide fotografen met dezelfde camera’s werkten is het materiaal uit deze sessies gelijkwaardig en uitwisselbaar.
De foto’s brengen de inwoners van Tí op fascinerende wijze dichtbij. Villevoye en Breukel maakten een document van een groep mensen die nog leven als jagers-verzamelaars. Zij verbeelden daarmee de oorsprong van ons allemaal. De tentoonstelling geeft een beeld van een groep mensen die met elkaar leven en overleven. Een universeel beeld dat ons allen spiegelt.
Koos Breukel krijgt zeer uiteenlopende mensen voor de camera: mannen, vrouwen, jong en oud, studenten, kunstenaars, leermeesters en leerlingen, familie, vrienden en voorbijgangers. Breukel fotografeert mensen omdat hij erachter wil komen of zij hebben geleden in het leven, of dit lijden fysieke en mentale sporen nalaat en of ze er vrede mee hebben. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties zoals Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Fries Museum, Caldic Collection, Moma San Francisco en Maison Europeénne de la Photographie in Parijs.
Elementen en mensen uit Nieuw-Guinea zijn een terugkerend thema in het werk van Roy Villevoye. Het interesseert hem hoe cultuur werkt en hoe deze zich ontwikkelt in relatie tot andere culturen. Zijn werk wordt veelvuldig tentoongesteld in o.a. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Zijn werk is opgenomen in binnen-en buitenlandse collecties en zijn films worden regelmatig vertoond op filmfestivals.
Tí van Koos Breukel en Roy Villevoye is van 12 april t/m 19 juni 2013 te zien in Foam.
Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.
Entree: € 8,75
Locatie: Foam Amsterdam