Aandachtstrekker zijn de lichtsculpturen van de New Yorkse kunstenaar en muzikant Alan Vega, bekend van proto-punk duo Suicide. GRAUKUNST toont recente installaties en tweedimensionaal werk (‘visuele punk’) waarmee Vega de Amerikaanse populaire cultuur aan de kaak stelt.
Controversiële filmmaker en fotograaf Richard Kern is vertegenwoordigd met recente fotografie en werk uit de jaren tachtig. Kern, een van de sleutelfiguren van No Wave Cinema, stelt seksualiteit centraal en verkent de donkere kant van de menselijke psyche.
De Amerikaanse street art pionier John Fekner begon in de jaren zeventig met het maken van anti-autoritaire, confronterende werken op straat. Hij voorzag uitgebrande gebouwen en vervallen locaties in het getto van de New Yorkse South Bronx met labels in levensgrote kistletters: ‘Decay’, ‘America’ en ‘Broken Promises’.
Naast deze drie New Yorkse pioniers met wortels in de tegencultuur van de jaren zeventig en tachtig, toont GRAUKUNST confronterend werk van de Britse kunstenaars Tracey Emin en Sarah Lucas uit de collectie van artKitchen en werk van jonge Nederlandse kunstenaars, waaronder eigenzinnig collagewerk van Rotterdammer Glenn Kessler.
Gemene deler van al deze kunstenaars is hun ‘anti-everything attitude’, kenmerkend voor de internationale underground van de jaren tachtig, en van nu. Ondertitel ‘A Shit In The Face Of History’ – een citaat van Lydia Lunch – verwijst naar deze tegencultuur met een chaotisch, interdisciplinair karakter. Deze interdisciplinariteit wordt benadrukt door dwarsverbanden tussen de expositie en het muziekprogramma en symposium van Grauzone Festival.
Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een EP op vinyl, met een hoesontwerp door Glenn Kessler en muziek van jonge bands die op Grauzone Festival optreden, o.a. Pop1280.
De entree is gratis
Locatie: Melkweg Amsterdam