Van 13 september 2014 tot 7 december 2014 presenteert Huis Marseille “De Marseillaise: vijftien jaar verzamelen” met selecties van: Valérie Belin, Jacqueline Hassink, Naoya Hatakeyama, Sarah Jones, Rob Nypels. En ook: Claudia Angelmaier, Uta Barth, Per Bak Jensen, Bownik, Winfried Bullinger, Balthasar Burkhard, Ed Burtynsky, Sophie Calle, Popel Coumou, Jeff Cowen, Susan Derges, Charlotte Dumas, Ger van Elk, David Goldblatt, Candida Höfer, Axel Hütte, Luisa Lambri, Ryan McGinley, Yasumasa Morimura, Vik Muniz, Thomas Ruff, Dr. Erich Salomon, Jörg Sasse, Thomas Struth en anderen.
Een fotocollectie kan worden gezien als het beweeglijk deel van een museum, dat op verschillende manieren tegen het licht kan worden gehouden. In dit geval wordt de kern van de tentoonstelling gevormd door vijf fotografen met wie Huis Marseille de afgelopen periode meermalen samenwerkte: Valérie Belin, Jacqueline Hassink, Naoya Hatakeyama, Sarah Jones en Rob Nypels. Zij zijn uitgenodigd om ieder een zaal met eigen werk in te richten en de actualiteit te combineren met eerdere aankopen uit de collectie van Huis Marseille. Zo wordt bij ieder van hen de persoonlijke, artistieke groei over de afgelopen vijftien jaar zichtbaar.
Valérie Belin (1964, Boulogne-Billancourt)
Haar werk verrast door de enorm toegenomen complexiteit van haar onderwerpen, een ongelooflijke hoeveelheid aan details, die zij tot eenheid weet te smeden en als een fotografische huid van licht en schaduw – zowel in zwart wit als in kleur – over het gehele beeld weet te spannen.

Valérie Belin
Untitled (Masks series), 2004, collectie Huis Marseille Amsterdam
Jacqueline Hassink (1966, Enschede)
Jacqueline Hassink laat in View, Kyoto (2004–2014), haar actuele serie over Japanse tempels en tuinen zien hoezeer zij sinds de Tables of Power van een conceptueel fotograaf uitgegroeid is tot een ongeëvenaard analytisch én lyrisch beeldenmaker. Achter de krachtige manier waarop zij haar beelden componeert gaan een grote kennis en begrip van de Japanse cultuur schuil. Ook in haar foto’s sluimert het eeuwige conflict tussen de natuurlijke wereld en de moderne, geïndustrialiseerde beschaving dat iedere keer opnieuw in harmonie gebracht moet worden. De fotoserie View, Kyoto van Jacqueline Hassink wordt in september voor het eerst in zijn geheel gepubliceerd bij Hatje Cantz. Ontwerp: Irma Boom.

Jacqueline Hassink
Shōden-ji, summer
Northwest Kyoto
22 July 2004 (9:00–11:30)
collection Huis Marseille Amsterdam
Naoya Hatakeyama (1958, Rikuzentakata, Iwate)
Hatakeyama maakte destijds internationaal naam met zijn Blasts (vanaf 1995), waarin hij fotografeerde hoe kalksteen voor industriële doeleinden met dynamiet wordt opgeblazen. Nu documenteert hij nauwgezet hoe fragiel de verdedigingsconstructies zijn die momenteel in Japan worden opgericht om een volgende aardbeving na die van 11 maart 2011 het hoofd te kunnen bieden. In dit project waar hij sinds 2011 onafgebroken aan werkt volgt hij met name de herstelwerkzaamheden in zijn zwaar getroffen geboortestad Rikuzentakata in Noordoost Japan.

Naoya Hatakeyama
Blast #5707, 1995
collectie Huis Marseille Amsterdam
Sarah Jones (1959, Londen)
Sarah Jones kreeg internationaal erkenning voor haar vele foto’s van de sofa van psychoanalytici, dit in combinatie met haar studies van jonge vrouwen zowel binnenshuis, in ateliers als in stadsparken. Bij Jones gaat het om de complexiteit in de verhoudingen die zowel tijdens het fotograferen als bij het exposeren tussen de geportretteerde, de locatie, de fotograaf en de toeschouwer kunnen worden opgeroepen. In haar recente werk – zowel in zwart-wit als kleur – reduceert zij haar beeldende middelen verder. De grootbeeld camera waarmee ze werkt plat de beeltenis van haar personages zodanig af dat er een andere, picturale ruimte ontstaat die vergelijkbaar is met die van een museumvitrine. Een transitie die het kijken tot een duizelingwekkende ervaring maakt.

Sarah Jones
The House (Francis Place) (II), 1997
collectie Huis Marseille Amsterdam
Rob Nypels (1951, Leiden)
Nypels heeft als enige voor de optie gekozen om zijn werk in samenhang met dat van andere gelijkgestemden uit de collectie van Huis Marseille te exposeren. Zijn oog voor wat het landschap en de natuur aan kleur en sensibiliteiten te bieden heeft gaat aan de ratio voorbij. In zijn werk verzamelt hij plaatsen waar een zekere magie tot leven komt, zowel in de stad als in de natuur. Daarbij bewandelt hij het smalle pad dat zich tussen abstractie en expressie bevindt. Zijn eigenzinnige gebruik van sfeer en kleur maakt hem tot ware magicien de la terre anno nu.

Rob Nypels #4763, 2008, collectie Huis Marseille Amsterdam
Naast deze vijf solopresentaties zijn de overige zalen door Els Barents, directeur van Huis Marseille, en Rob Nypels met hoogtepunten uit de collectie ingericht.
Locatie: Huis Marseille, Keizersgracht 401, 1016 EK Amsterdam