De zeer esthetische foto’s van Cas Oorthuys zijn in meer dan één opzicht interessant. Het dagdagelijkse leven in de grootstad tussen ’46 en ’56 wordt er haast poëtisch op vastgelegd: het gebruik van openbare ruimtes en openbaar vervoer, de bioscoop-en cafécultuur, de zondagse vogelmarkt, de petits métiers in de stad,… Maar de foto’s tonen ons ook een snel veranderend decennium: de beelden van de nog harde naoorlogse periode staan soms in fel contrast met de “moderne” jaren ’50 en de aanloop naar Expo 58.
Uit de bijna 2.000 clichés die bewaard worden in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, werden er 69 geselecteerd. Van deze clichés heeft het Nederlands Fotomuseum indrukwekkende barietafdrukken gerealiseerd.
Deze zwart-witfoto’s zijn bovendien becommentarieerd door getuigen die Brussel in de periode 1946-1956 gekend en beleefd hebben. De oproep die het Museum van de Stad Brussel hiervoor had gelanceerd, kende een enorm succes en vele vaak ontroerende verhalen werden opgenomen door de organisatie BNA-BBOT (Brussel behoort ons toe-Bruxelles nous appartient), die gespecialiseerd is in het verzamelen van mondelinge getuigenissen.
Locatie: Museum van de stad Brussel