terug

Aftershot Pro, Corel’s tegenhanger van Lightroom


Corel heeft begin van dit jaar een interessante tegenhanger van Adobe Photoshop Lightroom en Apple Aperture op de markt gebracht: Corel Aftershot Pro. Net als de andere pakketten is het een programma dat vrijwel de hele workflow kan beheren. Van het importeren, via het bewerken en exporteren tot het beheren van de bestanden. Het programma is met name bedoeld voor de verwerking van raw bestanden, de meeste camera’s worden dan ook ondersteund.
Met een loupe kan heel snel de scherpte worden beoordeeld en met het pakket kun je ook snel foto’s met elkaar vergelijken. Je kunt ook makkelijk meerdere versies van hetzelfde bestand maken, om zo later de juiste bewerking te kiezen. Alle bewerkingen zijn non-destructief, het originele bestand wordt dus niet aangepast. Het is ook mogelijk om foto’s in batch te verwerken. Ook kun je de foto’s selectief bewerken, Aftershot Pro maakt hierbij gebruik van de techniek die ook in Corel Paint Shop Pro X4 zit. Voor de ruisonderdrukking wordt Nose Ninja gebruikt. IPTC wordt vanzelfsprekend volledig ondersteund.
De interface ziet er bekend uit, wat een overstap redelijk eenvoudig maakt. Het voordeel van Aftershot Pro is dat het op alle platformen draait. Dat is best opmerkelijk, omdat Paint Shop Pro alleen voor Windows beschikbaar is. Bovendien hebben ook gebruikers van Linux een overzichtelijk programma om raw foto’s te bewerken. Corel Aftershot Pro kost €89,99 inclusief BTW. Gebruikers van Bibble Pro of Lite 5, Corel Paint Shop Pro X2 of hoger, Adobe Lightroom of Apple Aperture kunnen voor €69,99 inclusief BTW een upgrade kopen. Ook kun je een trial downloaden, waarmee je dertig dagen de tijd hebt om te kijken of het programma je bevalt.


Bekijk ook deze items