terug

Afscheid van Flip Bool en Hans Zonnevijlle

Foto: © Eduard de Kam

Op vrijdag 12 oktober 2012 heeft het fotomuseum in Rotterdam afscheid genomen van Hans Zonnevijlle en Flip Bool, twee mensen die voor velen in de fotografie nauw met het museum verweven zijn.
Om te zorgen voor een passend afscheid, waarbij de rol van de fotografische geschiedenis weer eens flink onder de aandacht werd gebracht was er een symposium georganiseerd. De keuze van de sprekers had uiteraard te maken met de rol die Flip en Hans bij de publiciteit rond hun werk hebben gespeeld. Het thema van de middag was fotografie & de Stad. En om duidelijk te maken dat ook lang geleden fotografen de overstap naar film konden maken begon de middag met een inleiding door Bert Hogenkamp op de film ‘de Steeg’ uit 1933 van Jan Koelinga, die eerder gewerkt had als fotograaf voor een Rotterdamse krant. Joachim Schmid gaf antwoorden op veel gestelde vragen rond zijn werk dat bestaat uit gevonden foto’s. Naar de vragen zelf bleef het raden, dat was wel grappig, vooral als het antwoord weinig meer was dan ‘Ja, dat gebeurt wel.’.
Theo Baart en Hans van der Meer kregen de gelegenheid om uitgebreid hun visie op het thema duidelijk te maken, uiteraard aan de hand van vele voorbeelden van hun werk. Naast hun eigen werk en hun uitleg daarvan kwamen ze uiteraard ook met de nodige opvattingen over fotografie in het algemeen. Dirk van Weelden daarentegen deed zijn verhaal helemaal zonder beelden, althans zonder geprojecteerde beelden, maar zijn verhaal riep bij de toehoorders genoeg beelden op zonder ondersteuning van de beamer.
Ten slotte was het woord aan Flip Bool, die eerder op de middag uit handen van de Rotterdamse wethouder voor cultuur de Erasmus speld uitgereikt had gekregen wegens zijn verdiensten voor de stad, in Rotterdam is de gemeente nog steeds heel betrokken bij het fotomuseum, en ook heel blij dat het in Rotterdam gevestigd is. Flip Bool heeft zoals iedereen hopelijk weet, een belangrijke rol gespeeld bij het Nederlands Fotoarchief, dat later in het Nederlands Fotomuseum is opgegaan. Natuurlijk waren er kado’s voor Flip, maar eigenlijk gaf hij zelf een groot kado aan iedereen die in Nederland bij de fotografie betrokken is. Niet alleen in het verleden met alles wat hij gedaan heeft, maar ook in de vorm van een nieuwe website over de geschiedenis van de Dam in Amsterdam, aan de hand van foto’s. Het is een behoorlijk complexe website, niet om te zien, maar er is een maximum aan navigatie en zoek mogelijkheden ingebouwd, gecombineerd met een enorm aantal dwarsverbanden. Daardoor is er meer informatie dan het aantal van rond de achthonderd foto’s uit de diverse Nederlandse historische fotocollecties misschien doet vermoeden. Uiteraard werd de middag met een aangename receptie in de hal van de bioscoop LantarenVenster afgesloten.
De website voor de foto’s van de Dam: www.amsterdamdam.nl