terug

Afrika vooruit

Voetballende kinderen in Lagos, Nigeria. © Mohamed Adel for Twenty Ten
Voetballende kinderen in Lagos, Nigeria. © Mohamed Adel for Twenty Ten

Rond het WK in Zuid-Afrika verschenen enkele fotoboeken die laten zien hoe diep voetbal in de cultuur van vele Afrikaanse landen is geworteld. Hoop en hartstocht in nieuwe tijden.
Afrika staat bol van de creativiteit. Dat blijkt wel uit het fotoboek Africa United. Fotografen en journalisten vanuit het hele continent bundelden hun krachten om te vertellen over hun grote passie: voetbal.
Chris de Bode maakte een selectie uit de fotoseries die hij uit alle hoeken van Afrika ontving. Caroline Piek sprak met hem over nieuw talent, modern voetbal en het project Road to 2010.

Beeldmateriaal uit Africa United wordt van t/m 22 augustus 2010 gepresenteerd in de Lichthal van het Tropenmuseum. De foto’s maken deel uit van de interactieve tentoonstelling ‘Africa Scoort!’, rond de Afrikaanse beleving van het WK voetbal.
Africa Scoort!
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam
www.tropenmuseum.nl
tropenmuseum@kit.nl
(020)-5688200
Stervoetballers in de dop
Niet alleen de voetbalwedstrijden, maar ook Zuid-Afrika zelf staat tijdens het WK volop in de schijnwerpers. Zo creëert het project ‘Stars in their Eyes’ nieuwe kansen voor de Afrikaanse jeugd door middel van voetbal. Fotojournalist Robin Utrecht reisde naar Kaapstad af om de voetbalprojecten met eigen ogen te zien en te fotograferen.

De expositie ‘Stars in their Eyes’ is t/m 11 juli op Schiphol te bezichtigen.