terug

Adobe Updates

Er zijn vandaag enkele updates gepubliceerd voor PhotoshopCC en Lightroom5.
Omdat beide programma’s de bewerkingsopties gemeen hebben moeten beide tegelijk een aanpassing krijgen wanneer er nieuwe mogelijkheden aan het verwerken van RAW-bestanden worden toegevoegd. Daarnaast werkt deze update, zoals al ruim van te voren aangekondigd, niet meer onder Windows XP, Windows Vista en Mac OS10.6.
Camera RAW 8.4 ondersteunt een aantal nieuwe camera’s, waaronder de Nikon D4s, de PhaseOne IQ250 en de Hasselblad H5D-50c. Die uitbreiding is het enige nieuwe dat gebruikers van Photoshop CS6 aan deze update overhouden, de andere nieuwe mogelijkheden zijn er alleen voor gebruikers van Photoshop CC. Een toegevoegde handigheid is de mogelijkheid om binnen Camera RAW het origineel naast of boven de bewerkte versie te tonen zodat je heel precies kunt zien wat er gewijzigd is door jouw aanpassingen.

rode ogen verwijdering nu ook voor huisdieren.
rode ogen verwijdering nu ook voor huisdieren.

Voor de dierenliefhebbers, de rode ogen correctie is uitgebreid met een huisdieren ogen correctie. Daarnaast zijn er opties aan de lokale aanpassingen toegevoegd. Een snelle manier om alle aanpassingen op nul te stellen, het radiaal verloop heeft er een ‘vul de foto’ instelling bij gekregen. Bij het uitsnijden kun je met de X-toets wisselen tussen liggend en staand. Aan het histogram is een contextueel menu toegevoegd dat het mogelijk maakt om de kleurwaarden ook als Lab waarden uit te lezen, los van de kleurruimte die gekozen is voor de omzetting RAW naar RGB.
Uitlezen Lab waarden van kleuren in Camera RAW 8.4
Uitlezen Lab waarden van kleuren in Camera RAW 8.4

Lightroom 5.4
De Lightroom 5.4 update bevat ook dezelfde ondersteuning voor de extra camera’s en werkt ook niet meer onder Windows XP, Vista en Mac OS 10.6. De opties om foto’s voor en na de aanpassingen te vergelijken waren binnen Lightroom al aanwezig, daar maakt camera RAW 8.4 dus een inhaalslag. Maar de echte uitbreiding voor Lightroom5 is de mobiele versie, die gaat werken op een iPad 2 of nieuwer onder IOS 7. Dit wordt een gratis programma voor de bezitters van de Creatieve suite, de volledige versie dan wel de speciale fotografen versie met alleen Photoshop en Lightroom. Deze mobiele versie verzorgd een automatische synchronisatie met je computer catalogus, foto’s die op de iPad zijn toegevoegd, van andere metadata voorzien of zijn aangepast worden wanneer je weer binnen het netwerk van je thuiscomputer komt automatisch bijgewerkt. Deze uitbreiding van Lightroom maakt het werken op lokatie veel eenvoudiger omdat het synchroniseren van twee catalogi, één op een laptop en één op je computer wel mogelijk was, maar toch een beetje gedoe, als het goed is ben je daar met deze mobiele toevoeging aan Lightroom nu vanaf. Uiteraard kun je zelf bepalen welke onderdelen van je fotoverzameling op de iPad beschikbaar komen, werkgeheugen is daar nu eenmaal schaarser dan op je computer.