terug

Adobe: tijdelijke aanbieding!

Adobe Photoshop CCVoor fotografen die niet in aanmerking komen voor de speciale upgrade aanbieding, vanaf versie CS3 heb je tot 1 januari 2014 de mogelijkheid om je te abonneren op een deel van de Creative Cloud, namelijk Photoshop CC, Lightroom5 en enkele extra’s, is er gedurende twee weken de mogelijkheid om van die aanbieding gebruik te maken. Dus ook als je nog nooit een versie van Photoshop gekocht hebt, je kunt nu gaan huren. Je moet het voor één jaar afnemen, en je abonnement wordt automatisch verlengd na die eerste 12 maanden, “op basis van de huidige prijs van de aanbieding”, zoals in de voorwaarden staat. De prijs is nu € 12,29 per maand, wat gewoon veel minder is dan ik ooit uitgaf bij de normale regelmatige update op basis van een eerste aanschaf. Als zodanig is het dan ook een heel mooi aanbod, hoe je het ook went of keert, Photoshop is gewoon het standaard programma voor fotobewerking, en echte alternatieven zijn er niet als je let op kwaliteit, snelheid en mogelijkheden. En de verschillende alternatieven, van gewoon opnemen in JPEG en niets bewerken, tot andere software gebruiken, ik denk dat iedere fotograaf die niet in RAW opneemt en die opnames via een goed programma bewerkt tot een goed eindresultaat zichzelf en zijn/haar klanten tekort doet.
Je zou uit de aanbod kunnen afleiden dat Adobe wanhopig op zoek is naar abonnee’s omdat er te weinig mensen zijn die Photoshop via dit systeem willen afnemen. Dat weet ik natuurlijk niet, er zijn nog geen echte openbare cijfers beschikbaar en de rondvraag onder de P|f abonnees leverde veel negatieve gevoelens op, gedeeltelijk gebaseerd op allerlei misverstanden rond het huur model, en gedeeltelijk op angst voor prijsstijgingen.
Je zou er ook gewoon gebruik van kunnen maken, vooral voor beginnende fotografen lijkt het me een heel goedkope manier om in te stappen in de Adobe software. Maar ook voor al de anderen die nog met oude versies knutselen lijkt het moment me gekomen.


Bekijk ook deze items