terug

Adam Pretty, winnaar World Press Photo – Sports-stories

Adam Pretty is een gelauwerde sportfotograaf. Sinds zijn start als freelance fotograaf in 1997, heeft hij veertien Awards gewonnen: vijf bij World Press Photo, drie bij Pictures of the Year International, vier bij de Walkley Award, een bij SSF World Sports Photo Contest en een bij IOC Best of Sports.
Een prijs winnen bij World Press Photo heeft veel invloed en is van grote betekenis voor de loopbaan van fotografen. Adam Pretty won de eerste prijs in de categorie Sport-series. Hij begon in 1997 als fotograaf voor de Sydney Morning Herald voor ‘editorial news and sports’. De eerste award won hij in 1997 bij IOC Best of Sport. Door zijn specialisatie in sport werd hij in 1998 gevraagd door Allsport, nu Getty Images, waarvoor hij tot de dag van vandaag werkt, nu als vaste fotograaf. Bij vijf Olympische Spelen, waaronder de Zomerspelen in Sydney, de Winterspelen in Salt Lake City en de Olympische Spelen in Athene, was Pretty een van de ‘key-photographers’ voor Getty Images.
Hij werkte vanuit Los Angeles, was kort in Europa, keerde een paar jaar terug naar Australië en vertrok vervolgens naar China, Beijing, om daar vier jaar te wonen en werken. Pretty woont nu in Tokio. De reden om vanuit China te verhuizen was dat hij voor zijn gevoel aan een plafond zat.
“Er viel voor mij niets meer te ontdekken. Werken in China was een uitdaging. Fotografie is in China nog erg moeilijk. Er is zo weinig informatie, het staat nog aan het begin. Ik maakte zowel editorial als commerciële fotografie en heb er wel iets opgebouwd. In China had ik een agent en werd ik vertegenwoordigd door het Getty Artists Team, dat opdrachten voor me genereerde. Ik had er een studio en een paar assistenten. Maar na vier jaar was ik toe aan iets nieuws. Ik duw mijzelf graag uit de ‘comfortzone’ en zoek naar nieuwe uitdagingen en experimenten in fotografie. Ik daag ook steeds mensen uit met nieuwe frisse ideeën. Laat mij het maar proberen, zo ga ik om met nieuwe uitdagingen.”

© Adam Pretty

Het winnen van een aantal prijzen heeft zijn carriere geholpen. “Het helpt je met een mooier profiel, zowel in als buiten de organisatie waar je voor werkt. Het helpt ook bij het binnenhalen van opdrachten. Buiten dat is het een mooie uitdaging voor jezelf om ieder jaar mee te doen en jezelf te presenteren. Je moet je steeds weer bewijzen. De uiteindelijke keuze en selectie maak ik zelf, samen met mijn vrouw. De serie was eigenlijk meer een portfolio, maar die mogelijkheid bood World Press Photo.”
Pretty fotografeert soms vanuit posities die onmogelijk lijken. “Ik heb veel onder water gefotografeerd. Soms duik ik zelf en bedien de camera ter plekke en soms zet ik alleen de camera onder water neer en werk ik met remote. Dat gebruik ik ook als ik bijvoorbeeld hoog in een stadion vanaf het dak wil fotograferen. Dan klim ik omhoog en hang de camera hoog op. Met de remote bedien ik hem dan van beneden. Ik zoek de plek waar ik de meeste actie verwacht. Dat kan zijn boven een doelgebied, of boven de mat van een boxmatch, of onder water bij zwemwedstrijden. Het valt soms heus wel mee om bijvoorbeeld bovenin een stadion te fotograferen. Er zijn van die voorzieningen voor de techniek, daar moet je dan opklimmen. Het is wel hoog, maar ik hou wel van klimmen en van wat risico. Het komt ook voor dat die voorzieningen er niet zijn. Dan ga ik toch omhoog.”
De foto’s van Adam Pretty zijn onder andere gepubliceerd in Life Magazine, Time, Sports Illustrated, Stern, L’Equipe, Outdoor Magazine, Men’s Journal, New York Times, Harpers Bazaar China. Hij werkt voor cliënten als L’Oréal, BMW, General Motors, Nike, Adidas, Li Ning, Anta, Anway, Wrigleys en Coca Cola. Een fotograaf die schijnbaar moeiteloos overstapt van de ene tak van fotografie naar de andere. Omdat hij van uitdagingen houdt. Omdat hij boven zichzelf wil uitstijgen. Hij zit niet vastgeroest en klaagt niet maar draait een volle slag om als hij denkt dat dat beter is voor de kwaliteit van zijn werk. Zonder kapsones, zonder sterallures. Adam Pretty is gewoon een enthousiaste fotograaf, gretig bezig met zijn vak maar wel een die vol enthousiasme de top bereikt.