terug

Vlaams-Nederlandse vakexcursie naar Nijmegen, European Green Capital 2018

Wanneer:
20 juni 2018 @ 10:30 – 16:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2018-06-20T10:30:00+02:00
2018-06-20T16:30:00+02:00
Waar:
De Lindenberg
Ridderstraat 23
6511 TM Nijmegen
Nederland
Kosten:
Gemeentelijke Stadswerkleden gratis, overige Stadswerkleden €35,00, niet leden € 225,00
Contact:

Klimaatbestendig door groen in de stad, Nijmegen

De Vlaamse Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) bezoekt op 20 juni Nijmegen European Green Capital 2018. In samenwerking met de gemeente Nijmegen hebben we een aantrekkelijk programma opgesteld voor onze Vlaamse gasten. Daarbij hebben we ook plaats voor maximaal 35 Nederlandse deelnemers. In het programma verkent u de European Green Capital én u heeft ruimschoots de gelegenheid om met uw Vlaamse vakgenoten kennis uit te wisselen. Deze dag is voor u met name interessant als u bent betrokken bij het groenbeleid of beheer en/of bij klimaatadaptatie in uw gemeente.

Programma

10.30 Ontvangst in De Lindenberg

10.55 Welkom namens de gemeente Nijmegen

11.00 Groen en water in Nijmegen European Green Capital door Ton Verhoeven (adviseur groen)

Ton Verhoeven houdt een inleiding over de karakteristieken van de stad Nijmegen. De ruimtelijke planning van de stad, de ecopolisgedachte en de groennormen die de stad hanteert. Ook andere aspecten van het groenbeleid zullen aan bod komen;

12.00 Lunch pensant

Deze ruime lunchpauze staat in het teken van kennisuitwisseling tussen Vlaanderen en Nederland. Vanuit beide landen zullen presentaties worden gehouden:

VVOG: Groene begraafplaats Roeselare
Hoe een steriele dodenakker transformeerde naar een levendige groene ruimte met diverse invullingen (rust – passieve recreatie – natuurbeleving biodiversiteit, bijenvriendelijk).

Stadswerk: i-Tree NL
Ontwikkelingen van de i-Tree NL tool die de maatschappelijke en ecologische waarde van bomen in beeld brengt.

Uiteraard is er aan de verschillende tafels ook ruimschoots tijd voor uitwisseling: wat kunnen we van elkaars projecten, inzichten en werkwijze leren?

13.30 Middagprogramma

U hebt de keuze uit twee excursies

Bomenbeleid en beheer : Thomas van der Hulst (adviseur Groen) en Han Derckx (adviseur Duurzame ontwikkeling)

Tijdens deze busexcursie bekijken we meerdere situaties en projecten rondom de primaire en secundaire hoofdboomstructuur, waarbij aandacht is voor inrichting standplaats en soortkeuze. Ook kijken we naar het beleid ten aanzien van wijkgroen (inclusief bomen) en de aanpak van boomstructuren bij herinrichting van bestaande situaties, zoals bij de aanleg van snelfietsroutes.

Groen en water in Centrum en Benedenstad: Ton Verhoeven (adviseur Water en groen) en Jos van der Lint (adviseur Waterservicepunt en Loket Duurzaam wonen)

Tijdens deze wandelexcursie door de hellingrijke en dichtbebouwde Benedenstad richten we ons op participatie rondom vergroening en op afkoppelen van regenwater; vervolgens hebben we in het stadscentrum vooral aandacht voor aanplant van bomen en voor groen in de stenige en intensief gebruikte omgeving.

15.30 Netwerkborrel

Na afloop van de excursies is er, voordat onze Belgische collega’s om 16.30 afreizen, een netwerkborrel om de onderlinge kennismaking verder te verdiepen. U kunt er contacten opdoen waar u in uw werk dagelijks uw voordeel mee kunt doen!

We kijken er naar uit u te mogen ontvangen in Nijmegen. Er is plaats voor ongeveer 35 Nederlandse deelnemers.

Datum, locatie en kosten
Datum: 20 juni 10.30 – 16.30 uur
Locatie: De Lindenberg Ridderstraat 23, 6511 TM, Nijmegen
Kosten: Gemeentelijke Stadswerkleden gratis, overige Stadswerkleden €35,00, niet leden € 225,00