terug

Vernieuwende aanbesteding van werkzaamheden Parkenbuurt

Wanneer:
6 maart 2017 @ 13:30 – 17:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2017-03-06T13:30:00+01:00
2017-03-06T17:00:00+01:00
Waar:
Area055
ak
Vlijtseweg 130, 7317 AK Apeldoorn
Nederland

De gemeente heeft alle bedrijven, (onder) aannemers, ingenieursbureaus en leveranciers die een circulaire bijdrage kunnen leveren aan dit project, uitgenodigd voor een marktontmoeting. Tijdens deze marktontmoeting licht de gemeente het vernieuwende inkoop- en selectieproces en het Programma van Ambities toe.

De gemeente Apeldoorn wil de renovatie van onder andere 55.000 m2 betonnen wegen in de wijk De Parken volgens een innovatie gerichte circulaire inkoopmethodiek* aanbesteden die aannemers stimuleert om circulariteit toe te passen. Dit moet de bouwketen aanzetten om in co-creatie tot slimme, innovatieve oplossingen te komen voor het werk aan wegen en riolering in De Parken. Deze aanpak past in de ambities van de gemeente Apeldoorn op het gebied van duurzaamheid. Het renovatietraject start in het najaar van 2017 en loopt tot 2022.

Werkzaamheden De Parken

Veel wegen in De Parken zijn toe aan grootschalig onderhoud. De asfalt- en betonwegen worden vervangen door wegen met gebakken klinkers. Een duurzame keuze. Daarnaast wordt op onderdelen de riolering aangepakt. Er wordt een apart infiltratieriool voor hemelwater aangelegd, zodat het schone regenwater in de bodem en in de nabij gelegen vijvers wordt opgevangen.

Circulaire ambitie

De wegen in De Parken zijn in de jaren ‘30 van de vorige eeuw aangelegd als arbeidsvoorzieningsproject. Het zand, benodigd voor de betonwegen in de wijk, is daarbij uit Berg en Bos gegraven. Op die plekken liggen nu de vijvers van Park Berg en Bos.

Circulariteit – kort gezegd: afvalstoffen als grondstof gebruiken – speelde onbedoeld dus al bij het uitgraven van de vijvers in Berg en Bos een rol en is ook nu weer actueel. Het doel van deze eerste keer circulair aanbesteden, is kennis opdoen. Die kennis wil de gemeente delen binnen de Stedendriehoek om uiteindelijk nog meer projecten circulair uit te gaan voeren.