terug

Officiële lancering i-Tree Nederland

Wanneer:
14 februari 2019 @ 09:00 – 12:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2019-02-14T09:00:00+01:00
2019-02-14T12:00:00+01:00
Kosten:
Gratis

Op donderdag 14 februari 2019 is het zover en zal i-Tree Nederland
officieel gelanceerd worden

i-Tree brengt de waarde van bomen in beeld!
Bomen zijn niet alleen mooi maar ze leveren ook wat op. Ze dragen bij aan verkoeling, biodiversiteit, gezondheid, opslag van CO2, luchtzuivering, verhogen de WOZ-waarde en beperken de wateroverlast. Om in beeld te brengen wat de waarde is van deze eigenschappen voor onze leefomgeving, is i-Tree Nederland ontwikkeld. i-Tree is een van oorsprong Amerikaans (opensource) softwareprogramma dat op een objectieve, wetenschappelijk wijze de jaarlijkse en toekomstige opbrengsten van bomen in beeld brengt.

i-Tree ondersteunt beleid en beheer
i-Tree Nederland ondersteunt hiermee het beleid en beheer rondom bomen. Het genereert informatie voor politieke beslissingen  en onderbouwing van investeringen in bijvoorbeeld groeiplaatsen en formaat van de aanplant. Het is ook in te zetten als objectief communicatiemiddel naar de burger. De afgelopen twee jaar is vanuit Stadswerk en VHG in samenwerking met Wageningen University & Research, Bomenwacht, BTL Bomendienst, Cobra adviseurs, Terra Nostra en veertien gemeenten gewerkt om het Amerikaanse softwareprogramma aan te passen voor gebruik in Nederland.

Programma
08.30 uur Inloop
09.00 uur Aanbieding eerste exemplaar van de  publicatie ‘De Baten van Bomen, resultaten van i-Tree Eco in Nederland’ aan Jan van Zanen (voorzitter VNG en Burgemeester van Utrecht). Publicatie wordt namens het Platform i-Tree Nederland aangeboden door Gerdo van Grootheest (voorzitter Stadswerk)
09.30 uur Presentatie: ‘Concrete resultaten -Tree Nederland’, belangrijkste resultaten uit 3 jaar pilots in Nederland. Door Henry Kuppen (projectleider i-Tree Nederland).
10.00 uur Discussie ‘De maatschappelijke betekenis van de waarde van bomen’ onder leiding van Egbert Roozen (directeur VHG) met medewerking van:
  –  Arne Weverling, (Lid VVD-fractie bij Tweede Kamer der Staten-Generaal)
  –  Roel Nozeman (Senior Adviseur Biodiversiteit bij ASN Bank)
  –  ? (Arcadis)
10.45 uur Koffiebreak
11.15 uur Presentatie: ‘Hoe ontwikkel je een draagvlak voor een effectief  groen / bomenbeleid?’
11.45 uur Discussie ‘Ervaringen met i-Tree in de praktijk’ onder leiding van Maarten Loeffen (directeur Stadswerk) met medewerking van:
  –  Rob Hendriks (gemeente Utrecht)
  –  Leendert Koudstaal (gemeente Den Haag)
  –  Alexander Verkooijen (gemeente Eindhoven)
12.15 uur Platform i-Tree Nederland.
Korte presentatie door Maarten Loeffen (directeur Stadswerk) over hoe het Platform i-Tree Nederland het  komende jaar vorm wordt gegeven.
12.30 uur Afronding en lunch

Graag nodigen Stadswerk en VHG u uit voor een mini-symposium, op donderdagochtend 14 februari 2019. Naast de officiële start van i-Tree Nederland krijgt u zicht op de resultaten van i-Tree Nederland, na twee jaar pilots draaien in Nederland, en hoe u die kunt inzetten in uw werk.

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Registreer u dan via de website van VHG.