terug

Action cams

De GoPro, Ion en Sony ActionCam. Montage op het stuur levert zelfs bij geveerde fietsen veel trilling op in het beeld. Wil je echt mooi beeld, gebruik dan een 'borstharnas' van GoPro of monteer de camera op een helm.
De GoPro, Ion en Sony ActionCam. Montage op het stuur levert zelfs bij geveerde fietsen veel trilling op in het beeld. Wil je echt mooi beeld, gebruik dan een ‘borstharnas’ van GoPro of monteer de camera op een helm.

Zelfs de BBC gebruikt ze voor hun fameuze natuurdocumentaires: actiecamera’s. Deze kleine camera’s zijn vrijwel onverwoestbaar en kunnen beelden opleveren die andere camera’s niet kunnen maken.
We testten de GoPro White, de Ion Air Pro en de Sony ActionCam.
Vergelijk de beeldkwaliteit van de camera’s. Voor de volledige test, zie Pf 01, 2013.
Full HD is mooi, maar voor het echte snelle werk wil je toch minstens 50 of 60 beelden per seconde. Dit biedt alleen het topmodel van GoPro, de Black. De volgende shots zijn voor alledrie de camera’s een ‘worst case scenario’: trilling, snelle bewegingen en full-HD, 30 bps voor de Sony en de Ion, 25 bps voor de GoPro.
HD GoPro
HD Sony
HD Ion
Echt bruikbaar worden actiefilmpjes pas bij 50 of 60 bps. Voor alledrie de camera’s betekent dat terug naar 720p60 of 720p50. De beelden worden dan, zelfs wanneer ze op de normale snelheid worden afgespeeld, veel vloeiender. De volgende opname is gemaakt met de GoPro in 720p50. Hier werd het borstharnas gebruikt, wat een mooie perspectief en een goede demping van de trilling oplevert.
SD GoPro
De Sony kan zelfs 720p120 aan, en in superslowmotion krijg je dan een sterk vertraagd, maar erg vloeiend beeld. Bekijk een stukje ruiterpad met de mountainbike. Eerst met de Ion Air op normale snelheid, daarna met de Sony ActionCam in superslowmotion, opgenomen op 120 bps en afgespeeld op 30 bps.
Ion 30bps Sony ssm