terug

Sony A7 en A7R: fullframe en mirrorless

Sony A7 met de 35 mm F2.8 Zeiss Sonnar. Body met lens wegen samen 600 gram en zijn zo groot als vergelijkbare spiegelloze APS-C en m43 camera's.
Sony A7R met de 35 mm F2.8 Carl Zeiss Sonnar. De camera en lens wegen samen 600 gram en zijn zo groot als vergelijkbare spiegelloze APS-C en m43 camera’s.

Sony introduceert de A7 en de A7R. Twee spiegelloze camera’s met verwisselbare lenzen en een elektronische zoeker. Na het succes van de RX1 met vast 35 mm objectief vroegen we ons af wanneer er een RX1 zou komen met verwisselbare objectieven. Die is er nu, en Sony heeft er geen half werk van gemaakt. Er zijn meteen twee modellen aangekondigd.  De A7 en A7R delen dezelfde body en zoeker, maar beschikken over een andere sensor en autofocus. De A7 krijgt een 24 Mp sensor met anti-alias filter en fasedetectie autofocus op de sensor. De A7R moet het doen  met enkel contrastdetectie AF, maar beschikt wel over een 36 Mp sensor zonder anti-aliasfilter. Geen van beide modellen heeft ingebouwde beeldstabilisatie. De 36 Mp sensor zou een nieuw ontwikkelde sensor moeten zijn, en niet dezelfde als in de Nikon D800E. Ook de BIONZ X processor in beide modellen is nieuw, wat zowel in de snelheid als de kwaliteit van de beelden bij weinig licht tot uiting zou moeten komen.
Waar eerdere Sony Alpha modellen een vaste spiegel hadden, ontbreekt bij de A7 en A7R de spiegel geheel. Je zou ze kunnen zien als een Nex 7 met opgebouwde electronische zoeker. De vatting van de A7 is ook niet de Alpha vatting, maar de E-bajonet van de NEX serie. De bediening is echter meer in de lijn van de RX1 dan van de NEX. Huidige NEX-lenzen kunnen gebruikt worden op de A7(R), al is de beeldcirkel natuurlijk niet groot genoeg om de hele sensor uit te lichten. Voor de A7 en A7R is daarom een nieuwe lijn objectieven aangekondigd: de FE-serie. De eerste vijf lenzen zijn een FE Sonnar T* 35 mm F2.8, een  FE Sonnar T* 55 mm F1.8, een 24-70 mm F4 FE Vario Tessar T* OSS, een  FE 28-70 F3.5-5.6 OSS en een FE 70-200 mm F4 OSS. Verder komt er ook een nieuwe 70-200 mm F2.8 OSS in de alpha vatting. Lenzen met deze bajonet kunnen met de LA-EA4  adapter zonder problemen op de nieuwe A7 en A7R gebruikt worden. Deze adapter beschikt over een halfdoorlatende spiegel en fasedetectie voor snelle scherpstelling. Daarnaast is er ook een LA-EA3 adapter beschikbaar zonder deze spiegel.
Sony A7R met 24-70 mm
Sony A7R met Carl Zeiss Vario-Tessar 24-70 mm F4

De A7 en A7R zijn met 407 gram de lichtste full frame camera’s met verwisselbare lenzen. De afmetingen zijn 126x94x48 mm, en daarmee zijn ze ook het kleinst. Toch zijn de camera’s stof en (spat)waterbestendig en gebouwd voor professioneel gebruik. De body is van een magnesiumlegering. Het TFT scherm is 7,5 cm en heeft 920.000 beeldpunten, de electronische zoeker heeft er 2,4 miljoen, met -uiteraard- 100%  weergave van het opgenomen beeld. De A7(R) kan zowel van Sony’s eigen Memorystick Pro Duo gebruik maken, als van SD kaarten.  Voor de video liefhebbers is bieden de camera’s zowel een microfoon ingang als een koptelefoon uitgang en een schoon HDMI signaal voor externe recorders. De camera’s filmen in full HD in 60p, 50p, 25p en 24p. Verder kunnen er 4K jpegs worden gemaakt voor vertoning op de nieuwste generatie televisies.
Omdat het al bijna 2014 is, beschikken de A7 en A7R natuurlijk ook over wifi en NFC, zodat beelden direct op een daarvoor geschikte telefoon kunnen worden overgezet. De camera’s zijn voorzien van een ingebouwde ‘Smart Remote Control’ voor het op afstand instellen en ontspannen van de camera’s.
A7R_NFC_3299-1200
De A7 en A7R beschikken naast wifi ook over NFC, een near field communication chip. Beelden kunnen zo van de camera overgezet worden op een smartphone als de Xperia Z1 door de telefoon aan te raken. Ook het maken van een wifi connectie wordt eenvoudiger dankzij NFC


Bekijk ook deze items