terug

8×10 inch film van Impossible

© Bill Phelps
Het eigenzinnige Impossible Project van Florian Kaps heeft al meerdere malen bewezen dat het onmogelijke mogelijk is. Wie had gedacht dat de films voor de Polaroid SX-70, Spectra en de Polaroid 600 camera’s zo populair zouden worden? Er is een ware scene ontstaan rond deze producten. Nu zijn die instant films leuk, maar beperkt inzetbaar. Vooral door de beperkingen van de camera’s. Liefhebbers van grootformaat hadden tot nu toe het nakijken. Daar komt verandering in, want Impossible gaat nu ook grootformaat peel-apart film produceren. Dat is een wezenlijk andere film dan de films voor de SX-70, Spectra en 600. Eerder al had Impossible al wat geëxperimenteerd met 20×24 inch film.
Aanvankelijk was het doel van Impossible alleen de instant-films te maken, maar in 2009 kon het bedrijf de laatste machine die de 8×10 inch films voor Polaroid maakte overnemen. De machine is van Waltham, USA naar Nederland gebracht, waar de machine langzaam weer tot leven is gewekt door de medewerkers van Impossible. Het was niet zeker of het project zou slagen, maar in amper drie jaar kan Impossible nu toch de eerste productie draaien van de 8×10 inch directklaar film. Al is het wat later dan ze aanvankelijk hadden gehoopt.
De film gaat PQ 8×10 heten en is bruikbaar op alle 8×10 inch camera’s met een Polaroid achterwand en met de originele Polaroid 8×10 inch processor. Een pak van 10 films kost € 169,00 inclusief BTW. De Impossible PQ 8×19 Silver Shade is vanaf 30 augustus 2012 te koop bij de webshop van Impossible, bij de speciale Impossible winkels in Wenen, Parijs, Tokyo en New York en bij geselecteerde dealers.
Plannen voor een 4×5 inch film zijn er voor zover bekend nog niet. Fotografen die graag met de oude Polaroid 55 film werkten, moeten nog even geduld hebben. Het New55 project is druk bezig met de New55 FILM, waarmee je naast een kant-en-klare foto ook een negatief over houdt. Film is voorlopig nog niet dood.
© Nicholas Misciagna


Bekijk ook deze items