terug

60 miljoen: Phase One P65+

Phase One komt met een middenformaat camera met het op dit moment hoogste aantal pixels, 60 miljoen zijn dat er dan, terwijl de naam P65+ misschien nog wat meer doet vermoeden. Het formaat is 40 bij 54 mm, 8984 bij 6732 pixels. Kennelijk is meer pixels in het middenformaat nog steeds interessant voor fotografen die het uiterste willen, anders zou het niet gemaakt worden. En het dynamisch bereik, 12,5 stop, heeft niet gelden onder het kleiner worden van de pixels.

Toch heeft deze achterwand nog iets bijzonders te bieden, namelijk de optie om met minder pixels een kleiner bestand te maken, Sensor+ genoemd. Daarvoor worden dan pixels samengevoegd, iets dat als pixelbinning ook bij andere camera’s wel bekend is.

Maar Phase One zou Phase One niet zijn wanneer ze er niet extra aan getrokken zouden hebben en ook stellen dat hun manier om deze techniek toe te passen veel betere resultaten oplevert. Daarbij wordt een deel van het werk al in de beeldsensor gedaan, waarvoor dan weer een nauwe samenwerking met Dalsa, de leverancier van deze sensor nodig was. Je krijgt dan dus foto’s met 15 miljoen pixels, maar wel met gebruikmaking van het volledige opnameformaat, en een extra ISO 1600 als optie. Om echt te weten hoe het werkt moet je de patentaanvraag bestuderen, die nog niet openbaar is.


Bekijk ook deze items