terug

Derde editie – Amsterdam Light Festival

Op donderdag 27 november geeft Burgemeester Eberhard van der Laan het startsein voor de derde editie van Amsterdam Light Festival en opent daarmee tegelijkertijd officieel de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw. Van der Laan ontsteekt het allereerste lichtkunstwerk, ‘The Gatekeepers’, een verwijzing naar de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling met 30 reusachtige groepsportretten afkomstig uit het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum is van 29 november tot en met eind 2016 te zien in de Hermitage Amsterdam. Het ontsteken van The Gatekeepers vindt plaats voor de hoofdingang van de Hermitage Amsterdam en kan vanaf de kade of het water worden bijgewoond door belangstellenden. Amsterdam Light Festival duurt tot en met 18 januari 2015 en toont maar liefst 40 kunstwerken langs de vaarroute ‘Water Colors’ en de wandelroute ‘Illuminade’.

Artist impression The Gatekeepers
Artist impression The Gatekeepers

Kunstenaar Irma de Vries (1980, Nederland) ontwierp de twee figuren die lijken op hologrammen. De kunststof lijven zijn aan de ene kant bol en aan de andere kant uitgehold. Het projectielicht is precies passend gemaakt met videomapping.

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival is het winterse lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor het licht- en waterfestival. Het festival toont lichtsculpturen en projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. Amsterdam Light Festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en ‘verlicht’ het publiek met kleurrijke kunstwerken. Het festival biedt een vaarroute (Water Colors, van donderdag 27 november 2014 tot en met zondag 18 januari 2015) en een wandelroute (Illuminade, donderdag 11 december tot en met zondag 4 januari 2015).