terug

Capture One 8

Capture One 8, deel 1CO-8-logo

Nieuw

Van het programma Capture One is de nieuwe versie 8 verschenen. Het programma is oorspronkelijk ontwikkeld om de opnames van de Phase One achterwanden te verwerken, maar inmiddels is er ook een versie die geschikt is om de RAW-bestanden van vrijwel alle verkrijgbare digitale camera’s te bewerken en dan te verwerken tot TIFF of JPEG naar keuze. Wanneer er een nieuwe versie van een programma is verschenen ben ik eigenlijk altijd heel snel kwijt wat er bij de vorige versie niet kon, vooruitgang went snel. Maar een echte verandering bij Capture One is er dan ook één die je niet echt ziet tijdens het werken, en dat is dat de rekenmethode om van RAW-bestanden RGB versies te maken is vernieuwd, en volgens de makers uiteraard ook verbeterd en sneller geworden.

BibliotheekCO-8-smartalbum

De combinatie van een organisatie gereedschap en de optie om je RAW-bestanden te bewerken maakt de efficiëntste manier van werken mogelijk. Capture One 8 geeft je daar dan ook alle mogelijkheden.CO-8-lijst
De mappen structuur op je computer kan binnen de catalogus worden teruggevonden, maar ook zijn er slimme verzamelingen, gewone verzamelingen, projecten en groepen om je foto’s in te organiseren, dat alles uiteraard zonder dat ze van hun plek op de schijf worden gehaald of verplaatst. De catalogus kan op allerlei handige manieren gebruikt worden. Je kunt een verzameling als catalogus inclusief de foto’s als één geheel exporteren. Dan kan bijvoorbeeld een beeldbewerker er voor je aan gaan werken, en als je de catalogus met bewerkte beelden terugkrijgt kun je ze weer naadloos in je catalogus invoegen, met opties voor vervanging of verdubbeling van de foto’s.

Interface

Naast het overzicht met voorvertoningen en de grote weergave om foto’s echt goed te bekijken kent de interface van capture One een aantal panelen met gereedschappen, die zitten als ’tabs’ aan de linkerkant van het scherm. De volgorde van die tabs valt in principe samen met de volgorde waarin je de foto’s afhandelt. Hoewel in het catalogus paneel standaard noch het histogram, noch de navigator voorkomen is één van de mooie dingen van Capture One dat je de interface naar je hand kunt zetten. Zo kun je onderdelen aan elke tab toevoegen, hun volgorde zelf bepalen, en ook nooit gebruikte gereedschappen verwijderen. Door deze handige optie kun je ook het onderdeel inschakelen om de informatie aan je foto’s toe te voegen, dat is namelijk niet automatisch het geval. Verder hebben die tabs wel een naam en een symbool, maar elke functie kan onder elke tab worden geplaatst, je kunt de volgorde waarin je dingen wilt aantreffen om ze te gebruiken echt helemaal naar je hand zetten.

Evaluatie

CO-8-tabs
Capture One biedt een paar speciale hulpjes die in de regel wel nuttige informatie over je foto’s geven. Zo is er niet alleen een histogram, er is ook een belichtingsevaluatie die aan het histogram een waardering voor de correctheid van de belichting toevoegt. Deze weergave wordt niet aangepast wanneer je correcties op de foto uitvoert, daardoor krijg je als je dat wilt boven elkaar zowel het histogram van de opname als van de bewerkte versie van de foto te zien, wat wel extra inzicht geeft. Het kan je duidelijk maken dat je iets aan je opname techniek moet gaan doen wanneer die verschillen al te groot worden. De ingebouwde optie om aan te geven waar een foto scherp en onscherp is lijkt heel handig maar is in veel gevallen niet nauwkeurig genoeg om zinvol te zijn.
CO-8-iptcvoorinstelling

Handiger?

Ik ga me als doorgewinterd Lightroom gebruiker niet uitlaten over de vraag of het ene programma nu handiger werkt dan het andere. Dat is gezien het grote verschil in gebruikservaring dat ik met beide programma’s heb niet zinvol. Alle mogelijkheden voor beheer en selectie van foto’s zijn aanwezig, en dat ik zo nu en dan denk dat iets niet handig verloopt zal ongetwijfeld zijn keerzijde hebben bij Capture One gebruikers die met Lightroom aan de slag gaan.